تهیه طرح توجیهی ،از ضررهای هنگفت مالی و اعتباری جلوگیری می کند.هر ایده ای تا روی کاغذ ریز نشود قابلیت اجرا پیدا نمی کند

کشت علوفه هیدروپونیک |بررسی معایب علوفه هیدروپونیک

به گیاهانی که برای تغذیه دام‌ها کشت می‌شود، علوفه می‌گویند. درواقع علوفه محصولات کشاورزی قسمت مهمی از جیره غذایی دام‌ها و حیوانات اهلی است. امروزه تولید علوفه مزرعه‌ای برای تغذیه دام‌ها کافی نیست. هم‌چنین با توجه به کمبود منابع آبی و شور بودن این منابع در بعضی مناطق، امکان کشت محصولات علوفه‌ای وجود ندارد.بنابراین استفاده از روشی نوین برای تولید علوفه امری ضروری است.

علوفه هیدروپونیک

 

1 طرح توجیهی کشت علوفه هیدروپونیک 1401,بازدهی علوفه هیدروپونیک در سال 1401

9

در این مقاله شمارا با روشی جدید برای تولید علوفه آشنا می‌کنیم.


تولید علوفه به روش هیدروپونیک یکی از روش‌های متداول و پیشرفته در جهان است. در روش هیدروپونیک برای تولید محصولات، مواد مغذی از طریق آب به گیاهان می‌رسد. درواقع این سیستم بدون خاک است. از این سیستم برای تولید علوفه نیز استفاده می‌شود. استفاده از این سیستم در تمام طول سال امکان‌پذیر است. پس همیشه علوفه سبز برای دام فراهم است. استفاده از روش هیدروپونیک مزایای بسیاری نسبت به تولید در مزرعه دارد. این روش با بهره‌گیری از کم‌ترین امکانات، بیش‌ترین بازدهی را دارد. در ادامه شمارا با روش تولید علوفه هیدروپونیک بیشتر آشنا می‌کنیم. پس با ما همراه باشید.

تولید علوفه به روش هیدروپونیک

تولید بسیاری از محصولات کشاورزی به روش هیدروپونیک بسیار گسترده شده است.  اخیراً نیز تولید علوفه به روش هیدروپونیک نیز بسیار توسعه‌یافته است. در بسیاری از مناطق جهان برای تأمین منابع غذایی و علوفه دام‌ها از این روش استفاده می‌شود. در این قسمت تولید علوفه به روش هیدروپونیک را به‌طور خلاصه بیان می‌کنیم.
برای تولید علوفه شما می‌توانید از انواع بذر گیاهان استفاده کنید. به‌طورمعمول از سیستم هیدروپونیک برای تولید علوفه گیاهانی مانند جو، گندم، شبدر و یونجه استفاده می‌شود. زیرا این محصولات دارای ارزش غذایی بالایی برای دام‌ها است. اما معمولاً جو رایج‌ترین بذر برای تولید علوفه به روش هیدروپونیک است. برای شروع کار ابتدا بایستی محیط مناسبی را برای تولید علوفه انتخاب کنید. سپس گلخانه یا محیط مناسب را قفسه‌بندی کنید و تمامی تجهیزات لازم را برای این سیستم فراهم کنید. سپس اقدام به ضدعفونی کردن ابزار و محیط کنید. تولید علوفه به روش هیدروپونیک در گلخانه و بدون استفاده از خاک است. بنابراین این روش در هر منطقه با هر آب و هوایی قابل‌اجرا است. هم‌چنین زمان خاصی برای تولید محصولات به روش هیدروپونیک وجود ندارد و شما در هرزمانی از سال می‌توانید علوفه سبز تولید کنید. درواقع علوفه سبز برای دام‌ها با استفاده از این روش همیشه فراهم است.

علوفه هیدروپونیک برای گاو

برای تولید علوفه به روش هیدروپونیک باید بذرهای باکیفیت، سالم و به‌دوراز آلودگی را تهیه کنید. سپس بذرها را برای چند ساعت خیس کرده و آن‌ها را بشویید. در این روش بستر خاصی مانند خاک، پرلیت و کوکویت نیاز نیست. برای بستر از سینی‌های پلاستیکی سبک، مقاوم و قابل شستشو استفاده کنید. بعد از تهیه بذرها، آن‌ها را روی سینی‌های کم‌عمق باکمی ارتفاع پخش‌کنید. این مرحله بسیار شبیه به تهیه سبزه برای نوروز است و بسیاری با این روش آشنایی دارند. سپس سینی‌ها را روی قفسه‌های گلخانه قرار دهید. در این روش همان‌طور که قبلاً هم گفتیم از خاک استفاده نمی‌شود و گیاه توسط مه پاشی آبی غنی از مواد مغذی‌ای رشد می‌کند. بعد از جوانه زدن بذرها،با محلول غذایی مه پاشی سینی‌ها هرچند روز یک‌بار انجام می‌شود.

سپس زمانی که ارتفاع علوفه به 20 سانتی‌متر رسید می‌توان از آن برای خوراک دام‌ها استفاده کرد. عملکرد این سیستم به‌صورت اتوماتیک کنترل می‌شود و فقط باید بذر ریزی داخل سینی‌ها، برداشت علوفه و شستن سینی‌ها توسط افراد انجام شود. بنابراین تولید محصولات به این روش به نیروی انسانی کم‌تری نیاز دارد. تولید علوفه به این روش حدود 7 تا 10 روز زمان لازم دارد. در فضای اندک می‌توان به تولید علوفه به روش هیدروپونیک پرداخت و محصول قابل‌توجهی را برداشت کرد. علوفه سبز نسبت به علوفه خشک دارای ویتامین بیشتر، خوش‌خوراک‌تر و به‌راحتی برای دام‌ها قابل‌هضم است. امروزه تولید علوفه به روش هیدروپونیک بسیار پرطرفدار شده است.

بنابراین این صنعت می‌تواند باعث تحولی نوین در دام‌ پروری و به‌عنوان یکی از ارکان اقتصادی در هر کشوری مطرح شود. هم‌چنین استفاده از این سیستم فرصت‌هایی را برای احیاء مراتع و منابع طبیعی کشور ما فراهم می‌کند.تولید علوفه به روش هیدروپونیک دارای مزایای و معایبی است که در ادامه به بررسی آن‌ها می‌پردازیم.

مزایای تولید علوفه به روش هیدروپونیک

تولید علوفه به روش هیدروپونیک دارای مزایای بسیاری است. در این قسمت به مزایای مهم این روش اشاره خواهیم کرد.
در روش کشت به‌صورت هیدروپونیک نیازی به تهیه زمین،شخم خاک و آبیاری نیست.
کنترل شرایط محیطی دما، رطوبت و نور بسیار آسان است.
علوفه تولیدشده با این روش بسیار سالم‌تر و ازنظر ارزش غذایی باکیفیت‌تر از علوفه تولیدشده در مزرعه است.
تولید علوفه سبز در کوتاه‌ترین زمان و در هر فصلی از سال امکان‌پذیر است.
روش کشت هیدروپونیک روشی نوین برای حفظ مراتع و منابع طبیعی است.
در این روش مصرف آب و انرژی کاهش می‌یابد. هم‌چنین نیاز به نیروی انسانی در این سیستم کاهش می‌یابد.
علوفه سبز خوش‌خوراک‌تر از علوفه خشک برای دام‌ها است.
امکان تولید علوفه سبز در هرروز حدود 10 تن است.
در این روش از هیچ‌گونه کودی استفاده نمی‌شود. بنابراین در روش هیدروپونیک مصرف کود کاهش می‌یابد.
این سیستم قابلیت کنترل آفات و بیماری‌ها را دارد و باعث حفظ محصولات از حشرات، باکتری‌ها و قارچ‌ها می‌شود.
تولید علوفه سبز به روش هیدروپونیک باعث حذف هزینه‌های مربوط به خشک‌کردن و سیلو کردن علوفه می‌شود.
علوفه‌ای که به روش هیدروپونیک به دست می‌آید به دلیل مصرف کلیه اجزای آن توسط دام‌ها، دارای انرژی، پروتئین و ویتامین بسیار بالایی نسبت به سایر علوفه‌های تولیدشده در مزارع است.


در قسمت بالا به برخی از مزایای روش تولید علوفه هیدروپونیک اشاره کردیم. تولید علوفه به روش هیدروپونیک با داشتن مزایای فوق با سرعت زیادی در حال گسترش در جهان است. این سیستم روشی نوین و سریع برای تأمین غذای دام‌ها است.بنابراین می‌تواند جایگزین مناسبی برای تهیه علوفه دام در مزرعه‌ها باشد. هم‌چنین با توجه به خشک‌سالی در بعضی مناطق، این روش می‌تواند به‌عنوان جایگزینی مناسب مطرح شود. هرچند که این روش قطعاً دارای مزایای بسیاری است.

مزایای تولید علوفه به روش هیدروپونیک

اما قبل از شروع لازم است به بررسی معایب آن نیز بپردازیم.  

معایب تولید علوفه به روش هیدروپونیک

تولید علوفه به روش هیدروپونیک باوجود داشتن مزایای بسیار، معایبی نیز دارد. برای راه‌اندازی این سیستم به سرمایه‌گذاری زیادی نیاز است. زیرا این سیستم به‌صورت اتوماتیک است. هم‌چنین برای استفاده از این سیستم به افراد متخصص نیاز است. بنابراین برای ایجاد این سیستم باید تمامی موارد را به‌خوبی بررسی کرد. بنابراین به نظر می‌رسد با توجه به مزایای زیاد این سیستم نسبت به معایب کم آن، می‌توان در صورت امکان به ترویج این روش در کشور پرداخت. البته لازم است نهادهای دولتی مرتبط تمامی زیرساخت‌های لازم و آموزش‌ها و امکانات را برای گسترش این سیستم در کشور انجام دهند. با انجام بررسی‌های لازم در مناطقی از کشور برای حفظ مراتع و منابع طبیعی استفاده از این سیستم را برای تولید علوفه موردنیاز دام‌ها ترویج دهند.

معایب تولید علوفه به روش هیدروپونیک

نتیجه‌گیری

علوفه سبز یکی از مهم‌ترین مواد تغذیه‌ای برای دام‌ها است. درگذشته‌ها علوفه در مزارع تولید و فقط در فصولی از سال به‌صورت سبز توسط دام‌ها مصرف و مابقی آن خشک‌شده و در انبارها نگه‌داری می‌شود. اما امروزه از یک روش نوین برای تولید علوفه سبز استفاده می‌شود. تولید علوفه به روش هیدروپونیک در هر منطقه‌ای قابل‌اجرا است. در این روش از خاک استفاده نمی‌شود و مواد مغذی از طریق مه پاشی به گیاه می‌رسد. این روش با کم‌ترین امکانات، بالاترین بازده را نسبت به سایر روش‌ها نشان می‌دهد. تولید علوفه به روش هیدروپونیک مزایای بسیار زیادی دارد. سیستم تولید علوفه به روش هیدروپونیک در همه مناطق بدون توجه به اقلیم و شرایط کشاورزی قابلیت اجرا در مناطق خشک، کویری و هم‌چنین در مناطق سردسیری را دارد.

1 طرح توجیهی کشت علوفه هیدروپونیک 1401,بازدهی علوفه هیدروپونیک در سال 1401

 

نویسنده

سمیه ملکی

جهت سفارش طرح توجیهی با خانم مهندس ملکی تماس بگیرید.(09015516984)

ممکن است از این مطالب خوشتان بیاید

مطالب مرتبط
معرفی دوستان و همکاران