تهیه طرح توجیهی ،از ضررهای هنگفت مالی و اعتباری جلوگیری می کند.هر ایده ای تا روی کاغذ ریز نشود قابلیت اجرا پیدا نمی کند

سرمایه لازم برای شروع پرورش بوقلمون | محاسبه سود پرورش بوقلمون

سرمایه لازم برای شروع پرورش بوقلمون

سرمایه لازم برای شروع پرورش بوقلمون یکی از رایج‌ترین پرسش افرادی است که به‌تازگی قصد ورود به حرفه پرورش بوقلمون رادارند. ازاین‌رو در این مقاله سعی نموده‌ایم سرمایه موردنیاز برای پرورش بوقلمون را موردبررسی قرار دهیم باشد که به این پرسش عزیزان پاسخ داده باشیم:
عوامل مؤثر در تعیین سرمایه موردنیاز برای پرورش بوقلمون:
به‌طور یقین یکی از عوامل مهم در تعیین سرمایه موردنیاز برای پرورش بوقلمون روش‌های پروش هست.

سرمایه لازم برای شروع پرورش بوقلمون

ما در بحث پرورش بوقلمون  دو نوع شیوه داریم:

1- پرورش به‌صورت سنتی

2- پرورش به‌صورت صنعتی.


البته بین این دو هم یعنی پرورش به‌صورت نیمه‌صنعتی هم وجود دارد که در ایران بسیار رایج است اما به‌طورکلی در این مقاله ما به بررسی دو مورد بالا می‌پردازیم:

در پرورش بوقلمون به شیوه سنتی که در غالب مناطق روستایی و عشایری کشورمان حاکم است به سرمایه اولیه پایینی نیاز دارد چراکه می‌توان این پرنده را در جایگاه‌های کوچک و خانگی پرورش داد و ازاین‌رو پرورش‌دهندگان هزینه کمتری جهت اجاره جایگاه صرف خواهند کرد.

البته بسیاری از افراد روستایی که اقدام به پرورش بوقلمون می‌کنند خود دارای جایگاه مناسب برای پرورش هستند و بدین ترتیب هزینه‌ای صرف این مورد نمی‌شود. همچنین در این روش به تجهیزات کمتری موردنیاز است. ازآنجایی‌که بخشی از خوراک آن‌ها از پسماندهای خانگی تأمین می‌گردد ازنظر اقتصادی بسیار به‌صرفه‌تر هست.


اما پرورش بوقلمون به شیوه صنعتی در مقایسه با شیوه سنتی آن به سرمایه اولیه بیشتری نیاز دارد؛ زیرا در پرورش بوقلمون به شیوه صنعتی حجم کار افزایش می‌یابد و برای این‌که پرورش از توجیه اقتصادی برخوردار باشد لازم است که تعداد بیشتری از این پرنده پرورش داده شود درنتیجه پرنده بیشتر، به زمین و سالن بزرگ‌تری نیاز دارد، تجهیزات بیشتری را می‌طلبد، مقدار جیره‌ای که برای پرورش در نظر گرفته می‌شود نیز بیشتر خواهد بود و به نیروی کارگری بیشتری احتیاج هست. همه این عوامل سبب می‌گردد که پرورش‌دهنده سرمایه بیشتری را به نگهداری و پرورش بوقلمون اختصاص دهد.

پرورش بوقلمون به شیوه صنعتی

خوراک و جیره بوقلمون یکی دیگر از فاکتورهای دخیل در تعیین سرمایه موردنیاز برای پرورش بوقلمون است. ازآنجایی‌که حدود 60 درصد از هزینه‌های جاری اختصاص به خوراک پرنده دارد پس استفاده از یک جیره‌ای متعادل و متوازن می‌تواند نقش موثری در کسر هزینه‌ها داشته باشد. لازم نیست که در جیره بوقلمون‌های پرورشی حتماً از دانه سویا استفاده کرد بلکه می‌توان در شروع کار از یونجه استفاده نمود و این به‌صرفه‌تر خواهد بود چراکه قیمت یونجه در بازار کمتر از سویا هست و اگر پرورش‌دهنده دارای زمین زراعی باشد با کشت یونجه و یا سایر اقلام موردنیاز بوقلمون می‌تواند جیره‌ای ارزان‌قیمت را نیز تهیه نماید.

به‌علاوه می‌توان بارها نمودن بوقلمون‌ها در زمین زراعی از حشرات و آفات آن نیز تغذیه کنند و بدین ترتیب می‌توان بخشی از هزینه‌ها را کمتر کرد تا سرمایه کمتری را صرف پرورش بوقلمون نمود.


پرورش بوقلمون محلی:

یکی از راه‌های کسب درآمد برای روستانشینان، پرورش بوقلمون محلی است. این کار علاوه بر جنبه درآمدزایی و تولید گوشتی لذیذ می‌تواند بسیار سرگرم‌کننده و لذت‌بخش نیز باشد. پرورش این پرندگان دردسر چندانی ندارد آن‌ها بخشی از روز را به چریدن در زمین‌های اطراف روستاها می‌گذرانند و بدین ترتیب قسمت عمده‌ای از خوراک خود را بدین شیوه تأمین می‌کنند، این پرندگان از سرعت رشد مناسبی برخوردار هستند به‌نحوی‌که در مدت‌زمان یک ماه به وزن 2 کیلوگرم می‌رسند که البته تا زمان بالغ شدن و رسیدن به وزن کشتار یعنی حدود 6 ماهگی باید صبر نمود. همچنین گوشت بوقلمون در مقایسه با مرغ از بازارپسندی بهتری برخوردار است و به دلیل خواص فراوان باقیمت بیشتری در بازار فروخته می‌شود. ازاین‌رو اگر شما زمان و مکان مناسب دارید بوقلمون محلی می‌تواند بهترین گزینه برای پرورش باشد.

پرورش بوقلمون محلی

از تمام نژادهای بوقلمون همانند سیاه، سفید، برنز و ... می‌توان جهت پرورش بهره لازم را برد؛ اما بهترین نژادی که با استقبال روستاییان روبه‌رو بوده می‌توان اشاره‌ای به نژاد برنز نمود که از فروش و درجه بازارپسندی مناسبی در بین مردم برخوردار است.

مراحل شروع پرورش بوقلمون

برای پرورش بوقلمون محلی در درجه اول تأمین مکانی مناسب به همراه تجهیزات موردنیاز است. اگر هدف پرورش شما تعدادی کم باشد مثلاً 10 الی 20 قطعه می‌توان از واحدهای کوچک همانند انبار منزل استفاده نمود. ولی اگر تعداد بیشتر باشد لازم است به فکر مکانی بزرگ‌تر و به‌دوراز منطقه مسکونی بود زیرا بوقلمون مانند سایر پرندگان وقتی در یک محیطی بسته قرار می‌گیرند بوی نامطبوع از خود تولید می‌کنند و از طرفی بوقلمون‌ها پرندگانی پر سروصدا هستند و این ممکن است برای همسایگان آزاردهنده باشد. بعد از تعیین مکان نوبت به تهیه تجهیزاتی همانند وسایل گرمایشی و سرمایشی، فن تهویه، آبخوری و دان خوری، دستگاه رطوبت ساز و ... هست.


بعد از فراهم آوردن این امکانات می‌توان سالن را برای پرورش بوقلمون آماده نمود و اقدام به جوجه ریزی کرد. سرمایه‌ای که صرف این امر می‌گردد همان‌طور که ذکر گردید بستگی به حجم کار دارد. هر چه تعداد بیشتری بوقلمون پرورش دهید قطعاً لازم است که سرمایه بیشتری برای آن در نظر گرفته شود؛ اما یکی از مهم‌ترین مزیت پرورش بوقلمون محلی تأمین بخشی از خوراک آن‌ها با استفاده از پسماندهای خانگی و چریدن در زمین‌های زراعی است که این برای یک پرورش‌دهنده ازنظر اقتصادی بسیار به‌صرفه هست زیرا بخش عمده‌ای از هزینه‌ها صرف تأمین خوراک و جیره بوقلمون‌ها می‌گردد؛ و هر چه این هزینه کمتر شود قاعدتاً با سود بیشتری برای پرورش‌دهنده همراه خواهد بود.

پرورش بوقلمون در منزل

با کمترین سرمایه می‌توان از پرورش بوقلمون در منزل نیز بهره لازم را برد؛ و این پتانسیل را دارد که بتواند شمارا به درآمدزایی لازم برساند؛ اما قبل از اقدام به این امر لازم است که شما با شرایط پرورش آن ازجمله انتخاب نژاد مناسب، نوع جیره، اصول اولیه نگهداری پرنده، فضا و تجهیزات موردنیاز اطلاعات کافی داشته باشید.


به‌عنوان‌مثال درست است که نژادهای مختلفی در دنیا برای پرورش وجود دارد اما شما باید از نژادهایی استفاده کنید که بتوانند حداکثر رشد را در قبال مصرف خوراک کمتر از خود بروز دهند. نژادهایی همانند نژادهای اصلاح‌شده بهترین گزینه برای این امر هستند زیرا دارای ضریب تبدیل پایین‌تری در مقایسه با نژادهای غیر اصلاح‌شده می‌باشند. این نژادها سریع‌تر به سن بلوغ می‌رسند و بین 20 الی 25 کیلوگرم هم‌وزن می‌گیرند؛ و این مزیت برای شما پرورش‌دهندگان بسیار ایده آل است زیرا قطعاً شمارا با سود بیشتری روبه‌رو خواهد کرد.

تجهیزات پرورش بوقلمون

محاسبه سود پرورش بوقلمون

پرورش‌دهنده هر چه قدر بتواند میزان هزینه‌ها را کاهش دهد قطعاً به میزان سود بیشتری دست خواهد یافت؛ اما چطور می‌شود این امر را امکان‌پذیر نمود؛ راه‌های بسیاری برای کاهش هزینه‌ها وجود دارد .

در این مقاله ما به بررسی دو مورد از آن‌ها که نقش بسیار مهمی در میزان سودآوری پرورش بوقلمون دارند می‌پردازیم:


1- استفاده از نژاد مناسب: در ابتدای امر لازم است که پرورش‌دهنده حوزه کاری خود را مشخص نماید یعنی این‌که بوقلمون را به چه به‌منظور پرورش می‌دهد؟ تولید تخم یا گوشت؟ روشن شدن این موضوع بسیار اهمیت دارد زیرا نژادهایی که برای تولید تخم پرورش داده می‌شوند ازنظر تولید گوشت استعداد ندارند و یا بالعکس. پس اگر پرورش‌دهنده می‌خواهد از این طریق به کسب درآمد برسد لازمه آن انتخاب نژاد متناسب با حوزه پرورشی است. نژادهای گوشتی باید دارای استعداد تولید گوشت باشند و بتوانند در مدت‌زمانی که به سن بلوغ می‌رسند حداکثر وزن گیری را از خود بروز دهند و یا همچنین در مورد نژادهای تخم‌گذار آن‌ها باید تعداد تخم سالیانه قابل‌توجهی داشته باشند.

نژاد مناسب بوقلمون


2- استفاده از جیره‌ای مناسب: اگر پرورش‌دهنده با استفاده از روش‌ها و تکنیک‌هایی بتواند میزان هزینه جیره را کاهش دهد قطعاً دوره‌ای پردرآمد را خواهد گذراند. چراکه بیش از 60 درصد هزینه‌های جاری را جیره به خود اختصاص می‌دهد و هر چه قدر این هزینه کمتر شود قیمت تمام‌شده محصول هم کمتر و درنتیجه کسب سود بیشتر خواهد بود؛ اما باید توجه داشت که با کاهش هزینه جیره کیفیت آن پایین نیاید که در این صورت نه‌تنها سودی در کار نیست بلکه به دلیل کاهش رشد و افت وزن پرورش‌دهنده ممکن است که با ضرر و زیان‌های بسیاری همراه گردد؛ بنابراین جیره را باید به نحوی تنظیم نمود که علاوه بر کاهش هزینه از راندمان بالایی جهت رشد نیز برخوردار باشد.

هزینه پرورش بوقلمون

برای این‌که بدانیم چقدر برای پرورش بوقلمون باید هزینه کرد لازم است در ابتدای کار یک طرح توجیهی برای آن تهیه کنیم؛ زیرا در این طرح توجیهی تمام محاسبات، حجم و گستردگی کار، میزان سود و زیان و ... به‌صورت دقیق بیان‌شده است. ازاین‌رو پرورش‌دهنده با تهیه این طرح می‌تواند به این موضوع پی ببرد که آیا پرورش بوقلمون می‌تواند برای او با سودآوری همراه باشد و یا آیا با میزان سرمایه‌ای که دارد چه تعداد می‌تواند بوقلمون پرورش دهد؛ بنابراین استفاده از طرح توجیهی مناسب برای برآورد هزینه‌های پرورش امری ضروری برای یک پرورش‌دهنده محسوب می‌گردد.

 

 

نویسنده

سمیه ملکی

جهت سفارش طرح توجیهی با خانم مهندس ملکی تماس بگیرید.(09015516984)

ممکن است از این مطالب خوشتان بیاید

مطالب مرتبط
معرفی دوستان و همکاران