تهیه طرح توجیهی ،از ضررهای هنگفت مالی و اعتباری جلوگیری می کند.هر ایده ای تا روی کاغذ ریز نشود قابلیت اجرا پیدا نمی کند

روش کاشت زعفران - آموزش تصویری کاشت زعفران

معرفی طرح

زعفران یکی از گران‌ترین ادویه‌هایی است که کشت می‌شود، از عطر، طعم و رنگ این گیاه استفاده‌های زیادی می‌شود؛ این ادویه منحصربه‌فرد عطر و طمعی عالی به غذاها می‌دهد، علاوه بر استفاده در آشپزی کاربردهای زیادی در صنعت دارویی و آرایش هم دارد. از زعفران در ساخت عطرها و ساخت داروها هم استفاده می‌شود.
 
پاسخ به سؤالات مهم درباره نحوه کاشت , داشت و برداشت زعفران:
1- بهترین زمان کاشت پیاز زعفران چه موقع است ؟
2- زمان مناسب کود دهی پیاز زعفران چه زمانی است ؟
3- فاصله مناسب جهت کاشت پیاز زعفران چقدر است ؟
4- عمق مناسب برای کاشت پیاز زعفران چقدر است ؟
5- میزان آبیاری مناسب زعفران چقدر است ؟
6- از هر هکتار زعفران چقدر محصول می‌توان برداشت کرد؟

 

خواص فوق‌العاده دارویی گیاه زعفران

زعفران برای آسم، سرفه، سرفه و. استفاده می‌شود. همچنین برای مشکلات خواب (بی‌خوابی)، سرطان، افسردگی، بیماری آلزایمر، ترس، شوک، خون‌ریزی (هموپاتی)، درد، سوزش معده، درمان کبد چرب، دارا بودن مقدار بالای ویتامین c برای درمان سرماخوردگی و آنفولانزا، سوزش سر دل و همچنین برای کاهش فشارخون و از عصاره آن برای رفع خشکی پوست استفاده می‌شود و همچنین خواص بسیار زیاد دیگری.
 

چرا زعفران خیلی گران است؟

از دلایلی که باعث شده این گیاه قیمت بالایی همپای طلا داشته باشد می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
1-    یک دلیل این گرانی این است که از هر گل زعفران تنها سه کلاله زعفران برداشت می‌شود.
2-    برداشت زعفران واقعاً سخت و مشکل است.
3-    نور خورشید باعث می‌شود که ساختار شیمیایی زعفران شکسته شود بنابراین هرروز باید قبل از طلوع آفتاب زعفران را برداشت کنیم.

 

روش کاشت زعفران

در مورد نحوه کاشت زعفران روش‌های متفاوتی وجود دارد , همچنین با توجه به امکانات در دسترس و زمینی که قصد کاشت زعفران رادارید نحوه کاشت زعفران متفاوت خواهد بود , عده‌ای علاقه دارند که کاشت زعفران در گلدان را انجام دهند , در ابعاد بزرگ‌تر کاشت زعفران در گلخانه و در صورت داشتن زمین و همچنین مساعد بودن شرایط آب‌وخاک کشت خاکی زعفران که هرکدام از این موارد روش خاص خودش را دارد ,در ادامه ما قصد آشنایی شما با نحوه کاشت زعفران در زمین راداریم .
در این آموزش شرایط کاشت زعفران ,  روش کاشت پیاز زعفران , بهترین زمان برای کاشت زعفران , نحوه آبیاری زعفران بعد از کاشت و سایر مواردی که در کاشت زعفران مهم است را برای شما آورده‌ایم.
نحوه کاشت زعفران
 

آموزش تصویری کاشت زعفران

برای کاشت زعفران باید به این موضوع توجه کنید که چون خاکی که می‌خواهیم در آن زعفران پرورش دهیم بین 5 تا 7 سال قرار است استفاده شود بنابراین بهتر است که خاکی را برای استفاده انتخاب کنیم که سبک و ترکیبی از شن و خاک رس باشد تا زمانی که پیاز زعفران را در این خاک می‌کاریم بتواند در این مدت نیاز به مواد غذایی گیاه را برآورده کند.

 
به همین خاطر است که برای انتخاب زمین مناسب برای کشت زعفران باید خیلی دقت شود، زعفران در خاک‌هایی که دارای سنگ و علف هرز باشد محصول خوبی نمی‌دهد، بنابراین بهترین خاکی که می‌توان برای کاشت زعفران انتخاب کرد، خاکی است که PH آن بین 8-7 باشد، همچنین خاکی که شنی و رسی باشد و زهکشی شده باشد بر خاک شور و مرطوب و اسیدی اولویت دارد و بهتر است زعفران را در چنین مناطقی کاشت.
 
مراحل کاشت زعفران

آماده‌سازی زمین برای کاشت زعفران

به‌منظور آماده کردن زمین برای کاشت زعفران لازم است که زمین را در فصل پاییز و یا زمستان شخم عمیق زده شود، ازآنجایی‌که کاشت پیازها در خرداد تا نیمه اول تیر انجام می‌شود چنانچه در پاییز و یا زمستان امکان شخم زدن زمین میسر نباشد می‌تواند شخم زمین را در بهار و یا اوایل تیرماه هم انجام داد. در حین شخم زمین بهتر است که خاک زمین را با کودهای عالی تا عمق 25 سانتی‌متری غنی کرد تا محصول بهتری از زمین برداشت شود.
 
کود دهی زعفران 
 
زعفران به مواد غذایی زیادی برای رشد نیاز دارد، بهتر است که برای غنی‌سازی خاک از کودهای پوسیده استفاده شود، برای غنی‌سازی یک هکتار زمین نیاز به 50-30 تن کود حیوانی پوسیده به همراه 200 کیلوگرم کود شیمیایی مثل پتاس و فسفر نیاز است. اگر می‌خواهید که محصول بهتری داشته باشید می‌توانید هر سه سال یک‌بار مقدار 100 کیلو کود اوره به همراه 51-10 تن کود حیوانی را برای غنی‌سازی زمین بکار بگیرید.
 

بهترین زمان برای کاشت زعفران

بهترین زمانی که برای کاشت زعفران باید اقدام کرد از خرداد تا نیمه اول تیر است، دلیل اینکه بهتر است در اواخر خرداد تا نیمه اول تیر اقدام به کاشت کرد این است که بعدازاین موقع یعنی از تیر تا اوایل مرداد به دلیل اینکه هوا بسیار گرم است و همین گرمی هوا باعث گرم بودن زمین می‌شود و زمانی که شما می‌خواهید پیاز زعفران را از زمین قبلی به زمین جدید منتقل کنید در حین این جابجایی ممکن است پیازهای زعفران آسیب ببینند و یا از بین بروند برای همین است که زمان مناسب جهت کاشت پیازهای زعفران در زمین از خرداد تا نیمه اول تیر است.
 بهترین زمان برای کاشت زعفران

روش کاشت پیاز زعفران

برای کاشت پیاز زعفران باید قبل از چاله کنی زمین به‌طور یکنواخت باشد، چون درصورتی‌که زمین را یکدست نکنید بعد از کاشت و موقع آبیاری، آب به‌طور یکسان به همه قسمت‌های زمین نمی‌رسد و یا در بخشی دیگر آب در زمین جمع می‌شود و همین موضوع باعث می‌شود که محصول یکنواختی برداشت نکنیم.
 
نحوه کاشت پیاز زعفران 
 
جهت کاشت پیاز زعفران ابتدا چاله‌های یک ردیف را با بیل درمی‌آورند و در داخل هر چاله از ۱۵ تا ۳ پیاز قرار می‌دهند. عمق کاشت پیاز بین ۲۰ تا ۱۵ سانتی‌متر در نظر گرفته می‌شود و در موقع کاشت سر پیازها باید رو به بالا قرار بگیرد. پیازها را در عمق ۲۰ سانتی‌متری در زمستان از سرما و یخبندان و سایر تنش‌های محیطی و در تابستان از گرمازدگی مصون می‌مانند. برای کاشت زعفران ۵ تا ۴ نفر شرکت می‌کنند به این منظور که یک نفر با بیل چاله‌ها را درمی‌آورد دو نفر پیازهای قابل‌کشت را به‌صورت دسته‌های ۳ تا ۵ یا ۱۵ تایی انتخاب می‌کنند و نفر چهارم پیازها را در داخل چاله‌ها می‌گذارد. در انتها سطح مزرعه را که نامسطح شده با بیل یا ماله‌ای که صاف و فشرده باشد، مسطح می‌سازند تا پیازها به خاک بچسبند. زمین کاشت شده را به همین صورت تا موقع آبیاری پاییزه رها می‌کنند و قبل از آبیاری در حدود ۲۰ الی ۱۰ تن کود حیوانی کاملاً پوسیده‌شده را با بیل در سطح زمین پخش می‌کنند. پس از انجام عمل کاشت روی شیارها را با ماله پوشانده و زراعت ردیفی به نظر می‌آید.
 
آماده‌سازی زمین برای کاشت زعفران

نحوه آبیاری زعفران بعد از کاشت

لازم است که هنگام آبیاری زعفران حتماً به این موضوع توجه کنید که زعفران گیاهی است که به آب زیادی برای آبیاری نیاز ندارد. در توضیحات قبلی گفتیم که پیاز زعفران در عمق 15 الی 20 سانتی‌متری زمین کاشته می‌شود، بنابراین برای آبیاری زعفران نیازی نیت که مقدار آبیاری زمین زیاد باشد فقط تا حدی که آب به عمق 40 سانتی‌متری زمین برسد کافی است و بیشتر از این مقدار سودی برای گیاه ندارد چون توسط پیاز زعفران این آب جذب نمی‌شود، بنابراین بهترین آبیاری زعفران این است که آبیاری را بجای مقدار طولانی در دفعات بیشتری انجام بدهید.
 
نحوه آبیاری زعفران بعد از کاشت
 
با توجه به اینکه زعفران عمدتاً در مناطق خشک کشت می‌شود که دارای دوره طولانی گرما و تابش آفتاب هست مدیریت آبیاری بسیار ضروری است. آبیاری (هرچند که به مقدار کم) در نیمه دوم مردادماه به جهت جلوگیری از هدر رفتن رطوبت پیاز زعفران بسیار مؤثر هست. درصورتی‌که در تابستان آب‌داده شود لازم است آب اول (آب شیار زعفران) از حدود ۱۵ مهرماه تا ۵ آبان ماه (با توجه به تغییرات جوی هر منطقه) انجام شود و چنانچه در تابستان آبیاری نشود آب اول در نیمه آبان ماه انجام می‌شود و آب دوم بعد از برداشت گل زعفران صورت می‌گیرد (اواخر آبان یا اوایل آذر) آب سوم در اواخر دی‌ماه و آب چهارم در نیمه اسفند و آب پنجم (زرد آب) قبل از زرد شدن علف زعفران صورت می‌گیرد. ضمناً شیوه آبیاری فوق در صورتی است که نزولات آسمانی چندان قابل‌توجه نباشد و اگر باران‌های مناسب و خوبی ببارد از تعداد دفعات آبیاری می‌توان کاست.

 

کود دهی زعفران:

برای اینکه کود دهی به بهترین نحو انجام شود، بهتر است که قبل از اینکه کود دهی را شروع کنید مقداری از خاک مزرعه را مورد آزمایش قرار دهید تا میزان نیاز غذایی خاک مشخص شود.
کود دهی زعفران در سه زمان انجام می‌شود، اولین زمان کود دهی قبل از گل‌دهی، یک‌بار حین گل‌دهی و بار سوم هم بعد از زمان گل‌دهی است.
برای کود دهی زمین، در آب اول (آب شیار) استفاده از کودهای ریزمغذی به مقدار 10 کیلوگرم در هکتار توصیه می‌شود که می‌توان این کود را در بشکه و یا مخزن دیگری با آب مخلوط و در ابتدای ورودی آب قرارداد و به‌وسیله شلنگ و ... آب خروجی مخزن را طوری تنظیم نمود که تا آخر آبیاری دوام داشته باشد و در آذرماه استفاده از کود ازت و در اواخر دی و بهمن و اسفند تعداد حداقل سه مرتبه با استفاده از کودهای مغذی به‌صورت محلول‌پاشی توصیه می‌شود.

 
 کود دهی زعفران:

مبارزه با علف‌های هرز:

ازآنجاکه علف‌های هرز باعث ایجاد رقابت با گیاه زعفران در دریافت آب و مواد غذایی می‌گردد و همچنین با ایجاد سایه و تداخل ریشه‌ها باعث ضعف گیاه می‌شود، کنترل علف‌های هرز از اهمیت بسزایی در مدیریت مزرعه برخوردار هست.
وجین و کنترل مکانیکی، عدم استفاده از کودهای آلوده به علف‌های هرز و درنهایت روش شیمیایی از روش‌های مناسب هست. بهترین روش برای مبارزه با علف‌های هرز روش مکانیکی و استفاده از سموم شیمیایی است.

نحوه برداشت زعفران

زمانی که زعفران شروع به گل‌دهی می‌کند باید همان روز گل‌ها چیده شوند وگرنه هرقدر که آفتاب به گل‌های زعفران بتابد به همان میزان از کیفیت زعفران‌ها کاشته می‌شود .
 
گل دهی پیاز زعرفان
در سال اول کاشت زعفران محصول زیاد و قابل‌توجهی به شما نخواهد داشت دلیل آن‌هم این است که فقط تعدادی از غده‌هایی که درشت بوده و ذخیره غذایی کافی داشته‌اند گل داده و محصول می‌دهند. معمولاً اواسط آبان ماه گل‌های بنفش‌رنگی در مزرعه ظاهر می‌شود و به‌محض پیدایش اولین گل برداشت آغازشده و تقریباً سه هفته ادامه دارد. زمانی که گل‌ها ظاهر می‌شوند، مزرعه زعفران خوش‌منظره، معطر و به رنگ ارغوانی یا بنفش خوش‌رنگی درمی‌آید و یکی از زیباترین چشم‌اندازهای طبیعت را زمانی می‌توان دید که مزرعه زعفران به‌گل‌نشسته است زیرا در آغاز سرما و خزان کلیه گیاهان که هیچ گلی در صحرا نیست گل می‌دهند.
برای چیدن گل‌ها پیش از آنکه خورشید صبحگاهی اشعه نارنجی خود را بر مزرعه پوشیده از گل بتاباند، برداشت شروع و تا ساعت 9 صبح ادامه می‌یابد. عملیات گل‌چینی حدوداً 25 ـ 15 روز زمان می‌برد.
نحوه برداشت زعفران
 
سؤالی که خیلی از شما عزیزان در مورد زعفران دارید این است که از هر هکتار زعفران چقدر می‌توان برداشت کرد؟
عملكرد زعفران به عوامل متعددي از قبيل نوع خاك، تراكم بنه‌ها، روش كشت،ريزي و درشتی بنه‌ها،موقعيت جغرافيايي،عوامل جوي مانند نوسانات درجه حرارت به‌ویژه درزمان گل‌دهی ،ميزان بارندگي،مدیریت‌های زراعي و دوره بهره‌برداری،بستگي دارد. عملكرد زعفران در اولين سال گل‌دهی ناچيز به‌تدریج در سال‌های بعد افزايش می‌یابد كه در ايران در سال‌های چهارم و پنجم بيشترین عملكرد را نشان می‌دهد.
مقدار زعفران برداشت‌شده از یک هکتار بر اساس نحوه کشت، داشت و برداشت متفاوت است و در سال اول کمتر از بقیه سال‌هاست و رفته‌رفته میزان محصول در هرسال بیشتر می‌شود , به‌صورت میانگین 6-5 کیلو از هر هکتار برداشت می‌شود که این میزان بیشتر در سال سوم به بعد خواهد بود و حتی امکان برداشت تا 10 کیلو در هکتار نیز امکان دارد.

 
از هر هکتار زعفران چقدر می‌توان برداشت کرد؟


نحوه تکثیر پیاز زعفران

تکثیر زعفران از طریق ایجاد پیازچه هایی که از پیاز مادر تولید می شود صورت می گرد . پیاز زعفران در ماههای تابستان به صورت غیر فعال و راکد در زمین باقی می ماند و رشد دوباره جود را در حدود پایان تابستان شروع می نماید .
نحوه تکثیر پیاز زعفران
 ________________________________________________________________________________________
 

    نحوه تکثیر پیاز زعفران
____________________________________________________________________________________________________

دوران یکساله زندگی گیاه زعفران
___________________________________________________________________________________________________
کپی‌برداری از مطالب و عکس‌ها فقط با ذکر آدرس سایت مجاز است :     Newbp.ir

* مقدمات کشت گلخانه ای زعفران (بدون خاک)

دانلود طرح توجیهی  طرح توجیهی پرورش زعفران در گلخانه نگارش سال 98

نویسنده

جهت سفارش طرح توجیهی با خانم مهندس ملکی تماس بگیرید.(09015516984)

ممکن است از این مطالب خوشتان بیاید

مطالب مرتبط
معرفی دوستان و همکاران